Den evige historie

Tørrede blomster kan dateres flere tusinde år tilbage og har været en del af menneskehedens historie fra oldtiden og op gennem tiden. Måske derfor at tørrede blomsterbuketter også er blevet kendt som “evighedsbuketter”.

Det tidligste fund er fra en grav, hvor knoglerne fra en forhistorisk kvinde blev fundet. Sammen med hendes rester, fandt man i hendes flettede skelet hænder, en buket velbevaret tørrede blomster. En smuk gestus af kærlighed, der har holdt sig.

De gamle egyptere brugte tørrede blomster som udsmykning og til at lave parfume og kosmetik af. Parfume og blomsterdekorationer var en del af deres religiøse og royale ceremonier. Buketter af tørrede blomster er fundet velbevaret i flere farao gravkamre.

Flores by Fischer er En del af historien

Evighedsbuketter i nyere tid

I middelalderen var de såkaldte “tussie-mussies” meget udbredte (tussie-mussies er en term fra det tidlige 1400-tallet for små runde buketter af tørrede blomster).
Tussie-mussies blev brugt til at drive sygdomme og dårlig lugt ud. Man mente at den fysiske fremtoning af buketterne skulle se ud som kroppen eller den sygdom den skulle kurere.

Japanerne skabte i 1600-tallet en kunstform kaldet “Oshibana”.
Oshibana går ud på at presse og tørre blomsten, for at gemme dens skønhed og kræfter. Blomsterne bliver herefter brugt til at skabe kunstværker med en imponerende detaljerigdom.
Kunstformen voksede op i gennem århundrederne og er den dag i dag en udbredt kunstform i hele verden.

Tørrede blomster blev en populær hobby i det victorianske England. Moden dengang dikterede kjoler med meget dybe udskæringer. Det satte gang i bryst buketter, der medvirkede til at understrege det sensuelle.
De victorianske kvinder brugte også de tørrede blomster til at lave guirlander, smykker, handsker og billeder med. Faktisk var tørrede blomster dengang afgørende for et moderigtigt udseende.

Den popularitet og brede anvendelse af tørrede blomster, spredte sig gennem Europa og er stadig meget populær – både til at bevare minder og skabe kunst. En sådan præstationen gør at tørrede blomster fortjener navnet evighedsbuketter.


…. i Danmark

I Danmark havde tørrede blomster en opblomstring i 1980’erne, hvor de hang ned fra lofterne i forretninger og hjemmene. Manglende muligheder og et begrænset udvalg kan i kombination med en relation til hippie og new age miljøet, have medvirket til, at trenden visnede ud.

De sidste 2-3 år har tørrede blomster dog oplevet en fornyet, og stadig voksende, popularitet og udbredelse herhjemme. Alene en tur i supermarkedet viser, hvor udbredt tørrede blomster er blevet.

En helt anden historie

En del af historien i vores tid, er historien om bæredygtighed. Den friske blomst, er måske også bæredygtig, fra lille frø til en fin, færdig og frisk blomst. Men uanset; den bliver desværre alt for hurtig færdig, med at være fin og frisk.

Den tørrede blomst, der starter som frø på samme bæredygtige måde, spirer og blomstre op – for derpå at starte sit lange efterliv som tørrede.
Når blomsten er plukket, kan den, efter et evt. kurbad med miljøvenlig og bæredygtig farve, se frem til at hænge med hovedet nedad.
Men det er på ingen måde hverken nedslående eller nedgørende. For se nu blomsten, når den på ny springer ud, måske som en del af en buket, med alle de andre tørrede blomster. Og under de rette forhold, kan den bæredygtige og tørrede blomst så ovenikøbet stå i mange år – det må være bæredygtighed med bæredygtighed på.

De tørrede blomster fortjener derfor, at få flettet “bæredygtighed”, ind i deres samlede historie… en historie, der også selv vil gå videre i historien.

Historisk fortsættelse følger….